Voorstel D66 voor actief donorregistratie systeem

Woensdagavond werd er in de tweede kamer gedebatteerd over de invoering van een actief donorregistratie systeem (ADR). Dit naar aanleiding van een voorstel van D66 kamerlid Pia Dijkstra.

Momenteel kan men in Nederland zelf aangeven of zij donor wil worden of niet. Dit wordt nog weinig gedaan. Eind februari 2016 hebben in totaal ruim 5 miljoen mensen een keuze gemaakt voor het wel of niet beschikbaar stellen van organen. Dit op een totaal aantal van 17 miljoen inwoners in Nederland (ja! de nieuwe mijlpaal van vorige week. Wie o wie was nummer 17.000.000?).

Al met al een prachtig vraagstuk voor social marketing. Waarom registreert nog minder dan 1/3e van de bevolking zijn donorkeuze? Wat zijn de barrières en welke drijfveren liggen erachter om het wel of niet te doen? Het gaat immers om mensenlevens: per jaar overlijden er gemiddeld 150 mensen vanwege een tekort aan organen. Door social marketing los te laten op dit vraagstuk kunnen we wellicht ook voorspellen of een nieuw systeem (ADR) aan te raden is. To be continued?